Knæsmerter

Smerter i knæleddet kan komme af flere forskellige årsager. Knæleddet er et stort led, med mange strukturer, bl.a. knogle, brusk, ledhinder, menisker, ledbånd og slimsække. Omkring leddet er der også muskler og sener. Hvis en eller flere af disse strukturer bliver overbelastet,  kan det resultere i smerter, hævelse og/eller betændelsestilstand i knæet.

Mange oplever knæsmerter, dette kan skyldes sportsskader, ensidig belastning eller uheldige vrid.

De hyppigste årsager til knæsmerter er:

  • Artrose (slidgigt)
  • Betændelse
  • Ledbåndsskader

Hoftesmerter

Smerter i hofteleddene, er oftest lokaliseret foran i lysken, evt. med smerter ned af låret mod knæet. Det er kun sjældent at hofteproblemer giver smerter i ballen og smerter under knæet.

Hoften er det største vægtbærende led i kroppen, det er et kugleled og danner overgang mellem krop og ben. Kugleleddet gør det muligt for benet, at bøje, strække, rotere, trække det ud til siden og ind foran det andet ben.

I hofteleddet er der, hofteskålen og hoftekuglen, som er beklædt med glat brusk, som sørger for friktionsfri bevægelse. En ledkapsel der sidder fast på bækkenet gennem en tyk bruskskive, som medvirker til at stabilisere leddet. Rundt om leddet arbejder flere muskler - det er nødvendigt både, at have stabiliserende og bevægende muskler, for at leddet kan virke optimalt. Flere af musklerne strækker sig mellem ryggen, bækkenet og hoften.

Det er derfor ikke ualmindeligt, at mærke symptomer fra flere af områderne samtidigt.

Se også GLA:D Knæ og Hofte.

Lider du af slidgigt i knæ og/eller hofte?

Så kunne GLA:D (Godt Liv med Artrose I Danmark), måske være noget for dig. Ved hjælp af uddannelse og træning lærer du håndtere dine smerter og træne dit knæ eller din hofte.

Se mere her.